sâmbătă, 8 martie 2014

Maimuța este un animal mamifer din ordinul primatelor, grupă care se subîmparte în subordinele Anthropoidea,

 Oricum, „Planeta maimutelor: Invazia”/”Rise of the Planet of the Apes” semana cu o introducere foarte larga in actiune, iar actiunea propriu-zisa are loc acum, la 10 ani de la epidemia provocata de maimutele purtatoare ale virusului ALZ-113 si care a distrus umanitatea aproape complet.

Cei care au supravietuit, imuni la efectele virusului, s-au refugiat undeva in San Francisco-ul invadat de balarii, sub comanda lui Dreyfus (Gary Oldman), dar perspectivele nu sunt bune pentru ca refugiul nu mai are curent electric si singura solutie e repararea unui baraj aflat in salbaticia din Muir Woods. 
Intamplator, acolo isi au regatul si maimutele care intre timp s-au inmultit ca iepurii si care sunt conduse de Caesar, eroul simian al filmului precedent. Caesar, maimuta care a crescut cu oamenii de la care a invatat sa vorbeasca, e un lider intelept care si-a deprins supusii cu mantra non-violenta „Maimutele nu ucid maimute”, sperand ca va mentine astfel coeziunea interna a regatului.

Dupa cum ii e si numele, Caesar e considerat un rege si e tratat ca atare, dar este evident ca gradul sau de evolutie – si de aici, respectul cu care e tratat, e dat de educatia primita de la oameni. Inca de la primele cadre, „Planeta maimutelor: Revolutie” te face sa iti dai seama ca nu e un film ca celelalte. 

Trec minute bune pana apar primii oameni, rastimp in care esti martorul unui univers aproape halucinant cu maimute care dialogheaza prin semne si icnete (limbajul lor e tradus prin subtitluri), si e ceva care pare real, oricum credibil in aceste secvente nelinistitoare.

Ce dovada mai buna ca ne tragem din maimute decat nelinistea pe care ne-o da sa le vedem purtandu-se aproape ca noi? E aceeasi neliniste, dar cu alt semn, cu care aplaudam la circ maimute in fustita dandu-se pe bicicleta. 
 Maimuța a jucat în mitologia unor popoare un rol important, de exemplu în India, Egiptul antic, Polinezia, unde era zeificată. În religia budistă, simbolul celor trei maimuțe care nu aud nu văd și nu spun nimic, este cunoscut și în Europa. În mitologia romană sau mitologia greacă maimuța este însoțitorul zeului focului Hephaistos/Vulcanus.
Mizaru Iwazaru kikazaru” (care înseamnă „nu văd, nu vorbesc, nu aud”") sau „cele trei maimuțe înțelepte” sunt venerate în folclorul japonez
 Maimuța este un animal mamifer din ordinul primatelor, grupă care se subîmparte în subordinele AnthropoideaSimiaeHaplorhini și Strepsirhini. Din punct de vedere biologic omul este considerat un primat înrudit cu maimuța, cu care, după teoria lui Darwin, are un strămoș comun. Maimuțele trăiesc în Asia, Africa și America de Sud, fiind cunoscute peste 150 de specii.

           https://www.google.ro/search?tbs=simg:CAESThpMCxCwjKcIGjAKLggBEgiPBI0EjgSQBBog9ZwENluys3bklrfkTFq2kLWahY-Yuqh1-2aOafd6g2cMCxCOrv4IGgoKCAgBEgRNAATcDA&tbm=isch&sa=X&ei=nEgbU-icD8KJtQbS6YCgBA&ved=0CEwQsw4&biw=1280&bih=933               

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu